Artikler

Et oplagt alternativ til rustfrit stål i fødevareproduktion

arrow_backTil oversigten

6. oktober 2022 | Nord Gear Danmark A/S

Mange sværger til procesudstyr i rustfrit stål - men en ny type overfladebehandling er faktisk lige så god… og væsentligt billigere. Det drejer sig om en overfladebehandling ved navn nsd tupH, som er en forædlingsproces af aluminium, og som primært anvendes til gearmotorer i fødevareindustrien.

Alle fødevareproducenter er glade for rustfrit stål og ser det som det ultimative materiale til fremstilling af procesudstyr.
Men der findes faktisk andre typer overflader, som er mindst lige så gode - og til en lavere pris. Som eksempel kan nævnes den elektrolytiske overfladebehandling, nsd tupH (udtales ”n-s-d-tough”), der er meget brugt til gearmotorer af aluminium. Det kender man til hos Nord Gear Danmark A/S, der på FoodTech præsenterer et stort sortiment af netop gearmotorer med nsd tupH-overflade.

Nsd tupH-behandlingen
Under Nsd tupH-behandlingen af gearmotoren forædles aluminiumsoverfladen, så den fremtræder med en usædvanlig hård og glat overflade, der er særdeles robust og modstandsdygtig. Nsd tupH (Sealed Surface Conversion System) er en elektrolytisk proces, der forandrer strukturen i aluminiumoverfladen, og gør materialet op til syv gange hårdere end grundmaterialet. Det betyder, at gearmotoren er fuldt modstandsdygtig overfor skrappe syrer, baser og rengørings- og desinfektionsmidler. Eksempelvis kan nsd tupH-overfladen tåle pH helt ned til 2,0 og op til 12. Det siger sig selv, at denne overflade ikke kan skalle af, ruste eller korrodere i selv de mest aggressive miljøer.
Nsd tupH-behandlingen efterlader gearmotoren med helt lukket og glat overflade, der er særdeles rengøringsvenlig og dermed hygiejnisk. Der er ingen kanter, hvor skidt eller snavs kan samle sig og danne små bakterielommer eller biofilm.
Den stærke binding betyder i praksis, at nsd tupH-overfladen hverken kan skalle af eller ruste. Til sammenligning vil alle malede overflader med tiden skalle af og efterlade små flager i produktionen, der under uheldige omstændigheder kan ende i fødevarerne. Afskalning af malet overflade kan f.eks. ses i forbindelse med, at overfladen har fået et slag med en svensknøgle eller andet værktøj m.v.
Den nye overfladebehandling er syv gange hårdere end en ubehandlet overflade. Overfladen kan derfor tåle slag og stød uden at deformere eller på anden måde blive ødelagt. Det er særdeles vigtigt, at overfladen altid er hel og intakt. I modsat fald kan luft og fugt trænge ind til selve alu-laget, der vil begynde at korrodere indefra. Det ses typisk på lakerede alufælge til biler, hvor fælgene også benyttes om vinteren. Også vægt og overfladetemperatur spiller ind. Gearmotorer udført i rustfri stål er meget tunge - hvilket gør dem lidt svære og upraktiske at håndtere. Derimod vejer en gearmotor i alu betydeligt mindre - og er derfor nemmere at have med at gøre ved monteringen.
En anden ting er, at overfladetemperaturen på gearmotoren er væsentlig lavere end på en rustfri gearmotor på grund af den bedre varmeledningsevne for aluminium med nsd tupH.

Stigende efterspørgsel
Inden for de sidste par år er efterspørgslen steget efter gearmotorer med den robuste overfladebehandling. Men sådan var det ikke i starten.
”I starten var maskinbyggerne ret tilbageholdende med at købe gearmotorer med nsd tupH-overfladen. Disse motorer koster nemlig lidt mere, og maskinbyggerne mente ikke, at slutbrugerne ville betale for dette”, fortæller Jesper Ejlskov fra Nord Gear Danmark.
”Men efterhånden fik slutbrugerne øjnene op for fordelene ved nsd tupH-produkterne og begyndte at kræve af maskinbyggerne, at de leverede gearmotorer med den robuste overflade. Derfor ser vi nu en betydelig efterspørgsel efter disse produkter”, fortsætter han.
Nsd tupH-produkterne er ingen nyhed. Faktisk blev de lanceret for en del år siden. Jesper Ejlskov fortæller, at de i årenes løb har haft særdeles gode erfaringer med disse gearmotorer, og de efterhånden anvendes bredt i fødevareindustrien som et oplagt alternativ til gearmotorer udført i rustfri stål.

Nsd tupH til magnetmixere
En kendt maskinbygger som Alfa Laval har valgt at bruge en nsd tupH-gearmotor til deres nye magnetmixer-serie, LeviMag.
”Vi har ikke så gode erfaringer med rustfri gearmotorer, der faktisk godt kan korrodere og misfarves på trods af, at de kaldes rustfri. Derfor prøvede vi nsd tupH-produkterne af i en periode og er rigtig godt tilfredse med dem”, udtaler produktchef Poul Gaardsted fra Alfa Laval.
”En del af vores kunder forlanger de traditionelle rustfri gearmotorer, men her anbefaler vi nsd TupH-produkterne som alternativ, da vi kan stå 100 procent inde for kvaliteten af disse gearmotorer”, siger han videre.
Nsd tupH-produkterne er som tidligere nævnt udformet i et rengøringsvenligt og hygiejnisk design. Derfor markedsfører Alfa Laval også deres magnetmixere som ”Clean Room”-mixere, da de er særdeles velegnede til brug i fødevare- og farmaindustrien.

I et saltholdigt miljø
Alle ved, at salt er særdeles korrosivt, og der er ikke meget procesudstyr, der kan holde til det barske miljø i et saltholdigt produktionsmiljø. Det har både fiskeindustrien og dele af kødindustrien erfaret, og derfor er nsd tupH-produkterne særdeles udbredte i disse grene af fødevareindustrien.
En slutbruger som DAT-Schaub har også gode erfaringer med nsd tupH-produkterne. DAT-Schaub forarbejder saltede tarme i deres fabrik i Esbjerg. Produktionsmiljøet er meget hårdt, og tarmene ligger i en mættet saltlage, der så at sige angriber alt produktionsudstyr.
”Vi erfarede, at normale gearmotorer hurtigt begyndte at boble op, skalle af og se ganske forfærdelige ud”, fortæller Jeppe Dahl fra DAT-Schaub i Esbjerg. Han fortsætter:
”Derfor anvender vi nu nsd tupH gearmotorer til vores transportbånd og rullebaner".

Flere artikler fra Nord Gear Danmark A/S

Artikel er skrevet af:

Nord Gear Danmark A/S

NORD har været repræsenteret i Danmark siden 1989 med salg og rådgivning indenfor transmissionsteknik.

Med lager og servicefaciliteter direkte ved motorvejen syd for Aabenraa og en placering umiddelbart i nærheden af vores moderselskab i Bargteheide ved Hamborg, er vi i stand til at levere hele vores produktprogram på kortest mulige leveringstid.

Vore salgsingeniører og produktspecialister som dagligt er på landevejen, er aldrig længere væk, end at de hurtigt og uden omkostninger kan være behjælpelig med beregninger og dimensionering i forbindelse med en given opgave.

Vi satser målret

Se profil
keyboard_arrow_up