Artikler

Grøn frontrunner henter erfaren bestyrelsesformand fra byggeriet

arrow_backTil oversigten

28. september 2023 | Lyras A/S

Lyras, som har udviklet en stærkt energi- og vandbesparende erstatning for pasteurisering, får ny bestyrelsesformand, nemlig den internationalt erfarne Mads Storgaard Mehlsen, Executive Vice President Scandinavia i vindueskoncernen Inwido AB. Mads Storgaard Mehlsen skal på baggrund af sin store erfaring i byggebranchen blandt andet sikre udvikling af produktionsapparatet hos Lyras, som oplever rivende global interesse for virksomhedens prisbelønnede teknologi, raslysering.
”Mads Storgaard Mehlsen har stor erfaring med at skalere produktion. Det er præcis det, Lyras har brug for nu. Hele verden ringer og vil høre mere om vores energi- og vand besparende teknologi, der kan erstatte de gamle CO2-tunge produktionsteknologier. Vi skal i gang med et nyt kapitel efter at vores afgående formand, Martin Bøge Mikkelsen, har gjort et godt stykke arbejde med at professionalisere og udvikle Lyras, til der hvor vi står i dag. Desuden har han opbygget en stærk strategi og governance struktur i virksomheden samt konsolideret en meget kompetent bestyrelse og ledelse. Derfor skal der lyde en meget stor tak for indsatsen til Martin Bøge Mikkelsen,” siger Lyras’ CEO, Rasmus Mortensen.
Ti- eller tyvedobling af produktion i sigte
Mads Storgaard Mehlsen medbringer erfaring fra en række internationale topposter og som aktiv indenfor Dansk Byggeri i forskellige bestyrelsessammenhæng. Han siger:
”Lyras er en ekstremt spændende virksomhed. Den gør det, alle vi andre går og taler om - nemlig fokuserer på grøn omstilling som keyfactor. Raslysering bruger ikke bare mindre energi og vand. Det giver også færre gener for ansatte, sparer plads og nedsætter forbruget af kemikalier til rengøring. Samtidig giver teknologien sundere og sikrere fødevarer. Jeg glæder mig til at bidrage med min erfaring fra byggebranchen, hvor det er helt centralt at kunne samle, teste og rettidigt levere præcis de elementer, som kunderne har bestilt. Det er Lyras også god til i dag. Men når produktionen skal ti- eller tyve-dobles, er et velfungerende flow endnu mere centralt. Der skal etableres en rytme, så der bliver taget effektivt over hver gang, noget er færdigt.”
Højere udbytte og fuld mikrobiel kontrol
Ud over at spare vand og energi og dermed reducere miljøpåvirkningen giver Lyras’ teknologi, raslysering, højere produktudbytte og opretholder fuld mikrobiel kontrol med lavere driftsomkostninger. Råvarens værdifulde proteiner bevares i oprindelig form, da produktet ikke opvarmes. Teknologien sikrer høj fødevarekvalitet i uigennemsigtige væsker som fx mejeriprodukter, læskedrikke, cider og vin takket være ultraviolet lys og unik hydraulik, der effektivt inaktiverer mikroorganismer. Når teknologien anvendes til erstatning af dybdefiltrering, sikres højere udbytte og øget automatiseringsgrad i produktionsprocessen.
Prisbelønnet og populær
Raslysering inaktiverer effektivt bakterier og andre mikroorganismer i væsker og sparer samtidig 60 til 80 procent vand og 60 til 90 procent af den energi, som traditionel pasteurisering kræver. Produktets smag og struktur bevares, da opvarmning undgås. Med raslysering kan fx et mejeri med et enkelt anlæg fra Lyras nedsætte sit energiforbrug og dermed CO2-udslip årligt med ca. 850 tons. Det svarer til 164 ture rundt om jorden i en almindelig familiebil.
Lyras’ mål er at implementere raslysering i fødevareproduktion over hele verden og dermed både bidrage til at reducere verdens samlede CO2-udledning og til at øge fødevaresikkerheden markant globalt. Den globale efterspørgsel på raslysering er stærkt stigende. Teknologien er solgt i USA, Tyskland, Australien, Spanien, Holland, Sverige og Danmark. Virksomheden er hædret med adskillige priser, bl.a. titlen EY Entrepreneur Of The Year 2021 i kategorien Social Entrepreneurship – Future Impact, prisen Sustainable Food Processing 2022 og senest de spanske priser Food Tech Innovation Award 2023 – Most innovative FoodTech på Food 4 Future, World Food Summit i Bilbao.

For yderligere info, kontakt venligst: Ruben Riksted, marketing manager, Lyras, 29 81 22 21 og RAR@lyras.dk


Fakta om Lyras og raslysering
Lyras har udviklet den banebrydende teknologi, raslysering, der inaktiverer mikroorganismer i drikkevarer og andre uigennemsigtige væsker ved hjælp af UV-lys. Teknikken er langt mindre energikrævende end traditionel pasteurisering og filtrering. Med raslysering spares derfor mellem 60 og 90 procent energi og 60 til 80 procent vand i forhold til traditionel pasteurisering. Hvis fx et mejeri, som producerer 40 tons valle i timen, går over til raslysering i stedet for traditionel pasteurisering, vil det (baseret på EU gennemsnit) udlede ca. 850 tons CO2 mindre om året. Det svarer til energiforbruget ved at køre 164 gange rundt om jorden i en almindelig familiebil.
Raslysering benytter en UV-lyskilde, kombineret med et lysfilter, der koncentrerer en bestemt type UV-lys. Væsken ledes forbi lyskilden i en kontrolleret bevægelse, så alt belyses. Dermed inaktiveres alle uønskede mikroorganismer effektivt. Samtidig bevares mere af den oprindelige smag samt vitaminer og proteiner.

Flere artikler fra Lyras A/S

Artikel er skrevet af:

Lyras A/S

Lyras sikrer flydende fødevarer producenter muligheden for at sparer 60-90% på energiforbruget og 60-80% på vand forbruget.

Lyras er en ung Dansk virksomhed der startede i 2017, som har hovedsæde i Aalborg. Virksomhedens speciale er udviklingen og fremstillingen af specialiseret udstyr til behandlingen af uigennemsigtige flydende fødevarer. Med vores patenterede Raslyserings teknologi der udnytter de positive egenskaber i UVC-lys, kan vi uskadeliggøre uønskede mikroorganismer i alle ikke gennemsigtige væsker, så som juice. Alt vores forskning, udvikling og produktion foregår i egne facilite

Se profil
keyboard_arrow_up