Artikler

Lyras lancerer tidoblet UV-anlæg

arrow_backTil oversigten

28. september 2023 | Lyras A/S

På opfordring af kunder:

Lyras lancerer tidoblet UV-anlæg

Lyras lancerer et nyt anlæg, der - så vidt vides – er verdens største til UV-behandling og inaktivering af mikroorganismer i uigennemsigtige væsker. Det hedder Raslysation Castor og kan behandle over 100 kubikmeter flydende produkt i timen, fx valle, saltlage, juice eller fermenteringsvæske.

Danske Lyras, hvis erstatning for pasteurisering sparer 60 til 80 procent vand og 60 til 90 procent energi i forhold til pasteurisering, lancerer nu sit hidtil største anlæg til raslysering. Raslysation Castor tidobler mængden af væske, der behandles i forhold til Lyras’ tidligere anlæg. Castor er udviklet i samarbejde med Novozymes og er modulært, så det hurtigt kan tilpasses den enkelte kunde.

“Nu kan vi sikre, at producenter med over 100 kubikmeter væske i timen får inaktiveret alle mikroorganismer i fx valle, saltlage, juice eller fermenteringsvæske på en nem og simpel måde. Vores nye modulære anlæg giver fødevare- og enzym-industrien en kæmpe mulighed for optimering af processen. Det kan behandle op til 300 ton i timen, alt efter væsketype,” forklarer CTO i Lyras, Nete Zarp Nielsen.  

Simpel effektivitet
I udvikling af Castor har Lyras samlet alt sin praktiske globale erfaring og kombineret det med viden fra digitale flowsimuleringer. Det er gjort for at sikre det mest optimale setup for brugeren af anlægget sammen med den bedst mulige inaktivering af mikroorganismer. Målet er at behandle så meget væske som muligt på med mindst muligt brug af plads og energi. Samtidig har fokus været på enkelthed i betjeningen, så anlægget er nemt at bruge, vedligeholde og servicere.
”Det har været en fornøjelse at samarbejde med Lyras. Sammen opnår vi den reduktion i mikrobiologi, som en ansvarlig producent har forpligtigelse til konstant at optimere og forbedre. Næste logiske skridt vil være at installere Lyras’ UV-teknologi på flere af vores globale strategiske sites,” siger Steen Skærbæk, senior director, Novozymes.

Højere udbytte og fuld mikrobiel kontrol
Ud over at spare vand og energi og dermed reducere miljøpåvirkningen giver raslysering, højere produktudbytte og opretholder fuld mikrobiel kontrol med lavere driftsomkostninger. Råvarens værdifulde proteiner bevares i oprindelig form, da opvarmning undgås. Teknologien sikrer høj fødevarekvalitet i uigennemsigtige væsker som fx mejeriprodukter, læskedrikke, cider og vin takket være ultraviolet lys og unik hydraulik, der effektivt inaktiverer mikroorganismer. Når teknologien anvendes til erstatning af dybdefiltrering, sikres højere udbytte og øget automatiseringsgrad i produktionsprocessen.
Prisbelønnet
Raslysering inaktiverer effektivt bakterier og andre mikroorganismer i væsker og sparer samtidig 60 til 80 procent vand og 60 til 90 procent af den energi, som traditionel pasteurisering kræver. Produktets smag og struktur bevares, da opvarmning undgås. Med raslysering kan fx et mejeri med et enkelt anlæg fra Lyras nedsætte sit energiforbrug og dermed CO2-udslip årligt med ca. 850 tons. Det svarer til 164 ture rundt om jorden i en almindelig familiebil.

Lyras’ mål er at implementere raslysering i fødevareproduktion over hele verden og dermed både bidrage til at reducere verdens samlede CO2-udledning og til at øge fødevaresikkerheden markant globalt. Den globale efterspørgsel på raslysering er stærkt stigende. Virksomheden er hædret med mange priser, bl.a. Sustainable Food Processing 2022, Food Tech Innovation Award 2023 – Most innovative FoodTech og senest Innova Award 2023 - Sustainability and Circular Economy i Barcelona.

På hi Tech & Industry Scandinavia 2023 kan Lyras opleves på stand D3138.


For yderligere info, kontakt venligst: Ruben Riksted, marketing manager, Lyras, 29 81 22 21 og RAR@lyras.dk 

Fakta om Lyras og raslysering
Lyras har udviklet den banebrydende teknologi, raslysering, der inaktiverer mikroorganismer i drikkevarer og andre uigennemsigtige væsker ved hjælp af UV-lys. Teknikken er langt mindre energikrævende end traditionel pasteurisering og filtrering. Med raslysering spares derfor mellem 60 og 90 procent energi og 60 til 80 procent vand i forhold til traditionel pasteurisering. Hvis fx et mejeri, som producerer 40 tons valle i timen, går over til raslysering i stedet for traditionel pasteurisering, vil det (baseret på EU gennemsnit) udlede ca. 850 tons CO2 mindre om året. Det svarer til energiforbruget ved at køre 164 gange rundt om jorden i en almindelig familiebil.

Raslysering benytter en UV-lyskilde, kombineret med et lysfilter, der koncentrerer en bestemt type UV-lys. Væsken ledes forbi lyskilden i en kontrolleret bevægelse, så alt belyses. Dermed inaktiveres alle uønskede mikroorganismer effektivt. Samtidig bevares mere af den oprindelige smag samt vitaminer og proteiner.

Flere artikler fra Lyras A/S

Artikel er skrevet af:

Lyras A/S

Lyras sikrer flydende fødevarer producenter muligheden for at sparer 60-90% på energiforbruget og 60-80% på vand forbruget.

Lyras er en ung Dansk virksomhed der startede i 2017, som har hovedsæde i Aalborg. Virksomhedens speciale er udviklingen og fremstillingen af specialiseret udstyr til behandlingen af uigennemsigtige flydende fødevarer. Med vores patenterede Raslyserings teknologi der udnytter de positive egenskaber i UVC-lys, kan vi uskadeliggøre uønskede mikroorganismer i alle ikke gennemsigtige væsker, så som juice. Alt vores forskning, udvikling og produktion foregår i egne facilite

Se profil

Mød os på FoodTech 2024

Niels Skou

Senior Sales Engineer

Lyras A/S

På messen

Niels Skou

keyboard_arrow_up