Cases
UV-teknologi skærer DKK 660.000 af mejeris energiregning
arrow_backTil oversigten3. september 2024 | Lyras A/S
Mejeri skærer 91 procent af sit energiforbrug til inaktivering af mikroorganismer i procesvand ved hjælp af Lyras’ banebrydende teknologi. Til inaktiveringen anvendes nu raslysering med UV-lys i stedet for traditionel varmebehandling. Den nye teknologi giver fuld mikrobiel kontrol samtidig med at den skærer omkring 660.000 kroner af mejeriets energiregning hvert år og dermed reducerer miljøpåvirkningen.
Den sikre erstatning for varmebehandling, raslysering, fra det danske firma Lyras, fjerner – ud over ni tiendedele af energiudgiften - al risiko for kontaminering med glas af produktet. Raslyseringsanlæg er nemlig konstrueret, så der ikke er direkte kontakt mellem den behandlede væske, vand og lamperne med ultraviolet lys, mens der opnås optil en Log12-reduktion af mikroorganismer i vand.
”Mejeriet har erstattet deres pasteur til vand med ultraviolet lys fra et raslyseringsanlæg fra Lyras. Det sikrer den ønskede vandkvalitet, så produktet ikke forurenes, når det skylles ud af tanke og rør. Samtidig er der ingen risiko for glasforurening,” forklarer Senior Sales Engineer, Allan Holst Sørensen, Lyras. Han fortsætter:
”Den store energibesparelse vindes ved, at mejeriet nu slipper for at varme vand op til 72 grader og efterfølgende køler vandet ned til brugstemperatur på 30 grader som ved traditionel pasteurisering. Vi inaktiverer i stedet mikroorganismerne effektivt med UV-lys uden at varme vandet op. Derefter bruger vi en varmeveksler, så vandet har præcis den ønskede temperatur, når det bruges. Vandet skyller dermed ostekornene ud af tanke og rør, uden at ændre deres struktur. Hvis temperaturen er forkert, trækker ostekornene sig sammen, hvilket ødelægger opbygningen af osten. Med det nye raslyseringsanlæg sparer mejeriet energi og penge samtidig med, at der er kraftigt nedsat risiko for mislykket ost ligesom risikoen for glaskontaminering af produktet er elimineret.”
Hvis raslysering f.eks. erstatter et pasteuriseringsanlæg, giver overgangen mulighed for ansøgning af statstilskud, i det processen kun bruger elektricitet og ikke fossile brændsler.
Værdifulde proteiner bevares med fuld mikrobiel kontrol
Raslysering sikrer også høj produktkvalitet i uigennemsigtige væsker som saltlage, valle, blodplasma, proteinopløsninger, juice eller industrielt fermenterede produkter. Fordi opvarmning undgås, bevares råvarens værdifulde proteiner i deres oprindelig form. Når teknologien anvendes til erstatning af dybdefiltrering af eksempelvis enzymopløsninger, sikres højere udbytte og øget automatiseringsgrad i produktionsprocessen.
Lyras mål er at implementere raslysering i procesindustrien over hele verden og dermed både bidrage til at reducere verdens samlede CO2-udledning og til at øge fødevaresikkerheden globalt. Anlæggene er allerede installeret på virksomheder i Europa, Australien og USA.
Inaktiverer effektivt alle mikroorganismer
Fødevarevirksomheder har mange forskellige krav til procesvands kvalitet. Ofte har man forskellige vandkilder og analyserer deres kvalitet som en del af egen kontrollen. Da vand ofte er en integreret del af fødevareproduktionen, er det meget vigtigt, at procesvandet er helt rent, for eksempel når det bruges til at tømme tanke og kar for ostekorn eller ved udskubning af produkt fra procesrør samt til procesvand i osteproduktion. Raslysering inaktiverer effektivt alle mikroorganismer og kan derfor ofte fuldt ud erstatte den traditionelle varmebehandling af både vand og produkt.
Billede forklaring:
Før: Pasteurisering af procesvand medførte før et højt energiforbrug, fordi mejeriet først opvarmede vand til 72 grader og efterfølgende kølede vandet ned til brugstemperatur på 30 grader. Når nedkølingen mislykkedes, blev produktet ofte ødelagt af for varmt vand ved udskylning.
Nu: Raslyseringsteknologi fra Lyras inaktiverer alle mikroorganismer effektivt med UV-lys uden at varme vandet op. Derefter bruges en varmeveksler, så vandet har præcis den ønskede temperatur på 30 grader, når det bruges. Vandet skyller dermed ostekornene ud af tanke og rør, uden at ændre deres struktur. Det nedsætter risikoen for mislykket ost og eliminerer risikoen for glaskontaminering af produktet.